Marka yönetimi, bir işletmenin sahip olduğu marka değerini oluşturan tüm unsurların belirli bir noktaya getirilmesidir.
Hiçbir marka, direkt olarak piyasadaki değerini bulmaz. Bu durum tüketicilerin gözündeki değeri açısından da aynıdır. Her markanın, belirli bir büyüme, edindiği ve koruduğu değerler vardır. Marka yönetimi ise tam olarak bu noktada devreye girer. Marka yönetiminin iyi bir şekilde yapılması, markanın tüketici gözündeki değerleri edinmesine yardımcı olur.
Bir markanın ürünlerinin pahalı olması ancak piyasada en çok tercih edilen seçenek olmasının nedeni, ürünlerindeki kalitedir. Bu marka kendine kemik bir tüketici kitlesi edinir ve sürekli olarak trendini korur. Tüketici kitlesi elbette ki zaman zaman rakiplere yönelir ancak kalitenin farklı olduğunu hissettikleri anda tekrar kalitesini bildikleri markaya yönelirler. Bu durum marka değerinin oluşmasında öne çıkan kalite unsurunun ne kadar doğru bir şekilde yönetildiğinin göstergesidir.
Marka yönetimi, bir markanın varoluş sürecinden tutun da sürekliliğinin devam etmesine sağlayan önemli bir unsurdur. İşletmeler için hayati önem taşıdığı kaçınılmaz bir gerçektir.
Marka Yönetimi Aşamaları
Marka yönetimi aşamaları konusu, aslında markalaşmanın türleri olarak da tanımlanabilir. Ürün markalama, grup markalama, hat markalama, destekli markalama, paylaşımlı markalama ve kurumsal markalama gibi birçok marka yönetim aşaması söz konusudur. Peki, bu aşamalar ne işe yararlar? Ne anlam ifade ederler?
Destekli Markalama: Büyük bir markanın onayıyla hareket etmek ve o markanın prestijinden faydalanmaktır. Genel olarak ürünlerinde destekli marka öne çıkar ancak ana marka ürünün bir köşesinde mutlaka yer alır. Tüketici ise ana markaya güvenerek, destekli markanın ürünün tercih eder.
Paylaşımlı Markalama: Kaynak markalama olarak da bilinen bu aşama, kurumla bağlantılı bir şekilde gerçekleşir. İki marka bu aşamada öne çıkar. Ürünlerde iki markaya da yer verilir ve ürüne olan ilginin, iki markaya da eşit dağılması amaçlanır.
Ürün Markalama: Üst kısımda bir şirket yer alır ve şirketin her ürününe bir marka verilir. Bu markaların yönetimi serbest bırakılır. Başarılı olan markalar ile yola devam edilir.
Grup Markalama: Birçok marka bu aşamada yer alır ve her markanın farklı bir konumu olduğu bilinir. Bir ürünle birlikte birden fazla ürünün pazarlaması söz konusu olur.
Kurumsal Markalama: Birden fazla ürün çeşidinin aynı marka adı altında geniş bir yelpazede piyasaya yayılmasıdır.
Hat Markalama: Aynı kategoride yer alan ürünlerin, tek bir marka üzerinden piyasaya yayılmasıdır.